
Schoonheid van Rafelrandjes
In april en mei vieren we in LantarenVenster de Maand van de Filosofie met een filmreeks rond het thema De schoonheid van rafelrandjes.
In april en mei vieren we in LantarenVenster de Maand van de Filosofie met een filmreeks rond het thema De schoonheid van rafelrandjes.
In het boek 'De vonk en de vlam' van Han van den Boogaard worden vijf levens beschreven van mensen die geprobeerd hebben om de kern van zen tot uitdrukking te brengen. En over hoe de ware betekenis van zen door de eeuwen heen is vormgegeven in filosofie, poëzie en beeldende kunst.
Zorgen voor je zelf is ook zorgen voor je denken. In gesprek met een praktisch filosoof onderzoek je je denken. Tijdens deze bijeenkomst neemt Sanne Rombouts je mee in wat dat inhoudt en voert ze een demonstratiegesprek.
Schrijf een toegepast-filosofisch essay van maximaal 1500 woorden over de toekomst van de zorgende mens in het AI-tijdperk en stuur vóór 18 april 2025.
Symposium Betekenisvol werk - dag 3: Ontwikkelen: Opleiden tot betekenisvol werk?
Marion Smit is mantelzorger en toegepast filosoof. Bij het Cursushuis verzorgt ze de cursus Filosofisch gesprek.
Onder leiding van filosofe Judy Hoekstra voeren we een socratisch gesprek over voltooid leven.
Mensen zijn zorgende wezens, we zijn met elkaar verbonden in onze zorg voor elkaar. Maar we kunnen ons ook te veel zorgen maken. En onze zorgen kunnen een bron zijn om veel over na te denken.
Trakteer jezelf op een filosofisch gesprek – online of in Utrecht op 11, 16 of 24 april. Ervaar in 30 minuten de weldaad van een gesprek over wat jou bezighoudt en stap verfrist met nieuwe inzichten de wereld weer in.
Luister samen naar een stukje uit het boek 'Dát bedoel ik, zei de zalm' en ga daarna met de andere kinderen tekenen en filosoferen over bijvoorbeeld: Waar is nergens, kun je nergens aanraken of aanwijzen? Op diverse locaties van 3 t/m 25 april.
Wat is zorg? Wat is zorgzaamheid? Staan zorgzaamheid en zorgeloosheid tegenover elkaar, of hangen ze juist samen?
De Nacht van de Filosofie is hét evenement voor iedereen die de wereld met een nieuwsgierig oog bekijkt. Samen met tal van artiesten, sprekers, kunstenaars en filosofen verdiepen we ons in zaken die ons allemaal aan het hart gaan.
Hoort jaloezie bij liefde? Bestaan er echte helden? Is privacy belangrijker dan veiligheid? Verandert roem je persoonlijkheid? Is een optimist gelukkiger dan een pessimist?
Hoe krijg je meer controle over je leven? Hoe ga je om met moeilijke omstandigheden? Hoe stop je met piekeren? Ook dit jaar organiseren we Stoicon-X Gent, voor het vijfde jaar op rij. Feest!
De gedreven filosoof en markante auteur Leopold Flam (1912-1995) verdient veel meer aandacht en respect dan hem tot heden ten deel viel. Filosofiehuis ‘Het zoekend hert’ wil daartoe bijdragen.
We maken een historische én culinaire reis waarbij we stilstaan bij vragen, eigen ervaringen en filosofische theorieën uit verschillende perioden in de geschiedenis.
Judy Hoekstra ( filosoof gespecialiseerd in praktische filosofie) neemt je mee op een speelse en toegankelijke manier in de wereld van het verwoorden, verbeelden en verzinnen. Ga mee op reis, en ontdek hoe leuk het is om te filosoferen!
Klaar voor een inspirerende ervaring? Ga mee op onze filosofische wandeling door het prachtige Mastbos! Het thema is ‘zorg’. Zorg jij goed voor jezelf? En hoe is dat bij de ander?
In de maand april staat filosofie centraal. Mustafa Al Ramadan start een nieuwe reeks filosofische verdiepingsavonden in bibliotheek Kanaleneiland. Elke bijeenkomst staat een ander thema centraal, waarin je samen reflecteert, vragen stelt en ideeën uitwisselt.
Theaterduo Linssen&Provily maakt zich zorgen over onze zorgen. Tolereert onze tijd de lijdende, bezorgde mens nog wel?
Wat betekent het om stedeling te worden? En hoe kijk je als nieuwe stedeling naar het platteland? In Hoe we uit het dorp vertrokken verbindt Wouter Mensink persoonlijke ervaringen van plattelandverlaters met algemene reflecties over de relatie tussen stad en platteland.
Heeft het zin om te streven naar een zorgeloos bestaan? Of moet je juist zorgen om het leven zin te geven? Tijdens het Filosofisch Café gaan we samen op zoek naar de verschillende betekenissen van zorg.
Over 'zorg' valt veel te filosoferen, daarom kies ik hier 'Zelfzorg'. De basis van deze filosofische wandeling is natuurlijk: wandelen. Het filosofische zit in het verwonderen.
Trakteer jezelf op een filosofisch gesprek – online of in Utrecht op 11, 16 of 24 april. Ervaar in 30 minuten de weldaad van een gesprek over wat jou bezighoudt en stap verfrist met nieuwe inzichten de wereld weer in.
Ontdek samen hoe je jouw ecologische voetafdruk kan verkleinen en hoe je jouw invloed op de omgeving kan vergroten.
De vroege Griekse filosofen omschreven het verlangen naar wijsheid als ‘de zorg voor de ziel’. Zo stelde Socrates tijdens zijn proces dat hij jongeren en ouderen motiveerde om voor de best mogelijke staat van hun ziel te zorgen.
Mij een zorg is het thema van de Maand van de Filosofie. Wat betekent het om goed te zorgen? En wat kunnen rituelen daaraan bijdragen? In een interactieve lezing nodigt antropoloog en verhalenverteller Myrna Derksen je uit na te denken over de rol van rituelen in de zorg voor elkaar en jezelf.
Emoties: ze kleuren ons leven, sturen onze beslissingen en geven betekenis aan onze ervaringen. Maar wat betekenen emoties in filosofisch opzicht? En hoe kunnen ze ons helpen om onszelf en de wereld beter te begrijpen?
Filosofische wandeling onder begeleiding van filosoof Eric Brinckmann, directeur van het landgoed Het Lankheet.
Op de Dag van de Stoïcijnse Levenskunst benaderen we zorg vanuit het Stoïcijnse perspectief. Heeft het zin om je zorgen te maken, of moet je juist onverschillig staan tegenover wat er gebeurt?
Hoe is alles wat leeft verbonden? Kunnen mens en natuur herstellen na verstoringen? Hoe vindt een mens balans en kan de natuur helend werken en inspiratie bieden? Libris-laureaat Mariken Heitman deelt haar doordachte en doorleefde inzichten over de wijsheid van de mierenkaravaan.
Op zaterdag 12 april vieren we de Nacht van de Filosofie, met het thema ‘mij een zorg’. Een festival boordevol talks, theater, colleges en interviews met inspirerende sprekers van dit moment. Filosofeer mee.
Een avond vol prikkelende gesprekken en lezingen met als overkoepelend thema: Who cares?! Op het programma o.a.: Marli Huijer in gesprek met Tim Christiaens over zelfzorg en David van Reybrouck, Denker der Nederlanden.
Drie boeiende lezingen: Mieke de Vos spreekt over vrouwelijke filosofen in de Griekse Oudheid naar aanleiding van haar boekje ‘Zorg goed voor je ziel’, Erik Meganck zal het hebben over religieus atheïsme en Wouter Veldman buigt zich over Nietzsche en het nihilisme.
In het Schrijfcafé sluiten we aan bij het thema van de Maand van de Filosofie: Mij een zorg. Kom zorgeloos schrijven, de docenten van Tools voor taal Annemarie en Trea zorgen voor inspirerende schrijfopdrachten.
Op vrijdag 11 april 2025 vult Forum Groningen zich opnieuw met filosofische kwesties en alledaagse vragen, filosofen en visionairs tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie.
Sartre, Nietzsche, Kant. Wie kent ze niet? We hebben de neiging om steeds naar dezelfde denkers te grijpen om grip te krijgen op de wereld om ons heen. Maar wat als we de bestaande filosofische canon loslaten?
Van ‘bezorgd zijn’ tot ‘zorgen voor’, tijdens deze editie van Nachtuilen duiken wij in de filosofische wereld rondom zorgen. Met onder andere Marjan Slob, Pius Mosima en Barbara Oomen als sprekers.
De MRTNT-rede is een eerbetoon aan de Zutphense filosoof, pedagoog, predikant en verlichtingsdenker Johannes Florentius Martinet, die leefde van 1729 tot 1795. Met Coen Simon.
Trakteer jezelf op een filosofisch gesprek – online of in Utrecht op 11, 16 of 24 april. Ervaar in 30 minuten de weldaad van een gesprek over wat jou bezighoudt en stap verfrist met nieuwe inzichten de wereld weer in.
Vind je het leuk om je denken onder de loep te nemen? Ben je nieuwsgierig naar de inbreng van anderen? Doe mee aan het socratisch café van Dordrecht.
Trakteer jezelf op een verrassend gesprek over iets wat jou bezighoudt. In slechts twintig minuten duik je samen met filosofen Brecht en Ernst in je eigen gedachtewereld. Ontdek hoe filosoferen je kan helpen om ingewikkelde kwesties te ontwarren en je blik te verruimen.
Durf te Denken is een jaarlijks symposium dat filosofie in het HBO-onderwijs en onderzoek in de praktijk brengt. Het thema: Zorgeloosheid. Een leven zonder zorgen, zonder pijn of onzekerheid lijkt in onze moderne samenleving het ideale streven. Maar is dit werkelijk mogelijk, en zelfs wenselijk?
Tommy Wieringa schrijft dit jaar het essay 'Optimisme zonder hoop' voor de Maand van de Filosofie. Theo Verbruggen, journalist en presentator en bekend van zijn werk bij de NOS, interviewt Tommy Wieringa en filosoof Stine Jensen op deze avond over het thema van dit jaar, 'Mij een zorg', in de Domus Dela kerk.
Petra Bolhuis (afgestudeerd als filosoof aan de RUG) geeft een lezing met als thema ‘Democratie onder druk’. We zien in de media steeds meer verdeeldheid en wantrouwen in de politiek. Hoe komt dit? En wat kunnen we ervan leren?
Filosoof en schrijver Joke Hermsen geeft een lezing over haar boek ‘Tijd is hoop’. Haar visie: zolang er tijd van leven is, is er hoop.
De uitreiking van de Socratesbeker aan het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar.
Tijdens de Maand van de Filosofie organiseert Het Denklokaal Rotterdam in samenwerking met de Stadsbibliotheek Dordrecht een Filosofisch Café rondom het thema ‘Mij een zorg’.
Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen meedoen aan een inspirerend Kindercollege Filosofie. Dit kindercollege wordt gegeven door Karen Faber, docent Opleiding Kinderfilosofie.
Wat is zorg? Wat is zorgzaamheid? Staan zorgzaamheid en zorgeloosheid tegenover elkaar, of hangen ze juist samen?
Lezing van prof. dr. Ernst Hirsch Ballin. Er is veel onbehagen, zelfs wantrouwen, en grote bezorgdheid, zeker ook over de toekomst van ons land en de aarde. Het heeft geen zin om democratie en rechtsstaat tegen elkaar uit te spelen.